Onderzoek jouw beperkende overtuigingen

Onderzoek je beperkende overtuigingen

Ben je klaar voor het onderzoeken van jouw beperkende overtuigingen? Het ontdekken van deze overtuigingen kan namelijk heel confronterend zijn. Je kunt schaduwzijden van jezelf tegenkomen waar je je nog niet van bewust bent. Dus doe dit onderzoek alleen als je bereid bent om donkere en onbelichte kanten van jezelf onder ogen te komen.

Duur van onderzoek ongeveer 30 minuten

Voordat je verder leest, adviseer ik je om tijd voor jezelf te nemen om deze test goed te kunnen maken. Zorg dat je rustig en ongestoord hiermee aan de slag kunt gaan. De tijdsduur van de test is tussen de 20 à 40 minuten. Je hebt pen en papier nodig om alles te kunnen opschrijven.

Wat is een overtuiging?

Graag leg ik je eerst iets meer uit over ‘overtuigingen’. Overtuigingen kun je ook ‘normen en waarden’ noemen. In je jeugd leer je van je ouders en je directe omgeving wat de normen en waarden zijn in het milieu waarin jij opgroeit. We leren dit van onze ouders en opvoeders en als kind nemen wij dit over. Niet alleen door wat zij zeggen maar ook met name wat zij doen. Als kind trek je bepaalde conclusies en die worden opgeslagen in je onderbewuste. Ook door andere ervaringen in je leven worden overtuigingen opgeslagen. Je hebt positieve overtuigingen, bijvoorbeeld als de zon schijnt ben ik vrolijk. En beperkende overtuigingen, bijvoorbeeld ik kan het beter zelf doen want dan gebeurd het tenminste goed.

Op een bepaald moment in je leven kunnen overtuigingen je belemmeren om het leven te leven wat jij graag wil. Je wil graag onbezorgd in het leven staan maar je merkt dat je op elke slak zout legt. Je wil zo graag je  patroon veranderen maar telkens val je weer terug in je oude gedrag.

‘Wat wil je heel graag maar lukt niet ?’

Dat kan alles te maken hebben met onbewuste overtuigingen. Omdat het ONbewust is, loop je telkens weer tegen dezelfde grenzen aan. Door deze test kun je inzicht krijgen in je patronen. Met andere woorden welke gedachten komen telkens terug  waarvan jij gelooft dat ze waar zijn.

Onderzoek deel 1

Om een goed resultaat te behalen en je overtuigingen bewust te maken, is het belangrijk dat je volkomen eerlijk bent! Dat wil zeggen geen sociaal wenselijke antwoorden. Je hoeft nu niet aardig te zijn. Schrijf jouw waarheid op ook al is het veroordelend. Met de bedoeling om tot de kern te komen.

Als eerste een aantal uitspraken die veel mensen herkennen. Kijk heel eerlijk naar deze uitspraken en voel van binnen of dit voor jou klopt. Het gaat om je allereerste reactie die plaatsvindt in de allereerste split-second. Welke onderstaande zinnen kloppen voor jou?

  • alle verandering is moeilijk
  • het is egoïstisch om voor jezelf op te komen
  • rijke mensen zijn egoïstisch – dat ik waarschijnlijk waarom ze rijk zijn geworden
  • dit gaat me toch nooit lukken
  • als ik faal heeft het te maken dat ik niet genoeg doorzettingsvermogen heb
  • je moet hard werken om je geld te verdienen
  • als je hard werkt dan ben je waardevol
  • echte mannen huilen niet
  • een goede vrouw staat altijd achter haar man
  • vrouwen zijn te emotioneel
  • ik ben gewoon een pechvogel
  • als je een fout maakt dat moet je er alles aan doen om het weer goed te maken
  • een goede moeder zet haar kinderen altijd op de eerste plaats
  • als ik niet goed mijn best doe dan ben ik geen goed mens
  • je moet een vriend (in) altijd helpen anders ben je geen goede vriend(in)
  • van een aardige man/vrouw moet je niet scheiden
  • hoeveel je geeft is de maatstaf hoeveel je van iemand houdt
  • een goede ouder helpt zijn/haar kind altijd (no matter what)
  • waarom overkomt mij dit altijd?
  • liefde doet pijn
  • goede dochters/zoons zorgen voor hun ouders, wat er ook gebeurt

Zijn er zinnen bij waarin jij je herkent? Dit zijn allemaal beperkende overtuigingen die jouw leven moeilijker kunnen maken. Ze veroorzaken onrust en stress. Deel 2 gaat nog een slag dieper.

Onderzoek deel 2

In deel 2 komen onderwerpen aan bod die je tegenkomt in je dagelijks leven. Het vraagt je om echt contact te maken met wat je lastig vind. Zo kun je je beperkende overtuigingen opsporen.

Ik zal je eerst wat voorbeelden geven zodat het duidelijker wordt. Je leest het onderwerp en dan schrijf je op wat er in je opkomt.

Voorbeelden:
* geluk      – ik kan alleen gelukkig zijn als alles in mijn leven op rolletjes verloopt, geluk is niet voor mij weggelegd
* geld        – veel geld maakt niet gelukkig, voor geld moet je hard werken anders ben je niet waardevol als persoon
* een goede moeder – weet of haar kind gelukkig is en zo niet dan moet zij er alles aan doen om het kind gelukkig te maken

Schrijf op wat je als eerste te binnen schiet als je de volgende lijst leest. Doe het precies hetzelfde als deel 1. Wees eerlijk en luister naar je eerste ingeving.

Bij elk onderwerp schrijf je alle zinnen en gedachten die in je opkomen. Het gaat erom dat je je eerste ingeving volgt en ook kijkt wat je moeilijk vind met betrekking tot dit onderwerp.

Onderwerpen

  1. verdriet
  2. liefde
  3. vriendschap
  4. geld
  5. werk
  6. relatie
  7. seksualiteit
  8. familie
  9. je veilig voelen
  10. hulp vragen
  11. vrouwen zijn
  12. mannen zijn
  13. geluk
  14. egoïsme
  15. een goede moeder/vader
  16. trouwen
  17. scheiden
  18. egoïsme
  19. hoop
  20. succes
  21. familie
  22. lijden
  23. fouten maken
  24. je jeugd

 

Tot slot

Ik hoop dat je meer inzicht hebt gekregen in jouw overtuigingen. Laat niet de moed in je schoenen zakken want je kunt dit veranderen. Stap één is genomen. Je weet waar de schoen wringt. Het is een proces waarin je steeds weer een stap mag zetten. Zo kun jij bewust gaan kiezen wat jij belangrijk vindt. Ook kun je gaan kijken of de normen en waarden die je hebt opgeschreven nog bij jou passen of niet.

De volgende stap is om de overtuigingen die niet meer kloppen te gaan herformuleren.  Wat zou je wel graag willen of hoe kun je deze overtuiging ombuigen naar een overtuiging die wel voor jou klopt? In heb boek ‘Verborgen Verlangens’ geeft Christel Nanni handvatten hoe je dit kun veranderen.

Binnenkort een blog waarin ik je meer zal vertellen over hoe je deze overtuigingen kunt omzetten en veranderen. Kun je zo lang niet wachten of wil je graag hulp bij het onderzoeken en het veranderen van je overtuiging? Je bent van harte welkom in mijn praktijk. Klik hier om een afspraak te maken.

 

Een deel van deze informatie kun je ook terugvinden in het boek van Christel Nanni – verborgen verlangens.