Pipi langkous zei – ‘ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan’. Een uitspraak waarvan ik graag zou willen dat hij op mijn lijf geschreven is. Het getuigt van moed, doorzettingsvermogen en grenzen verleggen. Maar als ik heel eerlijk ben dan is dit niet helemaal waar voor mij. Het is een verlangen dat ik heb om moedig te zijn, om de moeilijke dingen die ik in mijn leven tegenkom aan te gaan zonder angst. Maar de realiteit is dat ik me vaak door angst heb laten leiden. Niet bewust maar wel op een onderliggend niveau. Dat kan ik nu zien.

Het vergt moed om heel eerlijk naar jezelf te durven kijken. Om echt te onderkennen van waaruit jij je beslissingen neemt in je leven. Als je dat durft en doet, kun je je patronen doorbreken en veranderen.

Bijna elke beslissing die je neemt in je leven komt voort uit een overtuiging. Soms ben je dit bewust en vaak niet. Waarom leef jij je leven zoals je die leeft? Als je diep van binnen kijkt, wat wil je graag maar doe je  niet?

Zelf had ik altijd het gevoel dat ik stoer en dapper was omdat ik dingen deed die andere niet deden. Bijvoorbeeld als jonge vrouw van 19 jaar voor mijn vader naar de veiling rijden met een aanhanger. Dat vond ik superstoer van mezelf. Op een ander level: dat ik durf te zeggen wat ik zie en ervaar bij een ander. Zeker in hechte vriendschappen heeft dat een aantal keer tot een breuk geleid. Misschien was ik ook wat onhandig in die tijd en kwam het anders mijn mond uit . Maar mijn intentie is altijd geweest om eerlijk te zijn en niets achter te houden.

De andere kant van mij is dat ik regelmatig keuzes heb gemaakt vanuit angst. Een basale angst is dat ik niet goed genoeg ben. Dat ik nog (steeds) niet genoeg kennis heb om mensen in mijn praktijk te begeleiden. En dat terwijl ik al 30 jaar bezig ben met mijn eigen ontwikkeling en allerlei cursussen en opleidingen heb gevolgd. Dus hoe geloofwaardig is dit? Als ik van een afstandje kijk dan zie ik het en kan ik erom lachen. Maar soms pakt het me nog bij de lurven en stel ik bepaalde keuzes uit.

Het helpt me om eerlijk en open uit te komen voor mijn angst. Ik houd het niet meer achter. Niet voor jou en niet voor mezelf. Hierdoor kan ik echt eerlijk onderzoeken wat de angst met mij doet. En ook hoe ik hier anders mee om kan gaan en welke overtuigingen hiervan de oorzaak zijn.

Dat is wat onbewuste overtuigingen doen. Ze beperken je in je dagelijks leven zonder dat je het wil.

Je kunt dit gaan onderzoeken en gaan veranderen. Christel Nanni heeft er een mooi boek over geschreven ‘Diepe Verlangens’. In dit boek beschrijft ze allerlei onderwerpen zoals

 • Hulp vragen
 • Veiligheid
 • Schuldig voelen
 • Een goede moeder/vader doet..
 • Je best doen
 • Geld
 • Werken
 • Familie
 • Huwelijk/relatie
 • Seksualiteit
 • Vriendschap
 • Maken van fouten

In mijn volgende blogs komen deze onderwerpen aan de orde en ook mijn eigen ervaringen hiermee 😊.

Door je (onbewuste) overtuigingen te onderzoeken, kun je andere keuzes maken waardoor je je leven kunt veranderen.

Wil jij bepaalde aspecten in je leven veranderen? Kijk dan naar je overtuigingen want die bepalen onbewust of je verandering wel of niet zal lukken.

Wil je graag hulp bij het ontrafelen en veranderen van je overtuigingen? Neem contact met mij op voor het maken van een afspraak.

Als je nieuwsgierig bent naar welke normen en waarden jouw beperken? Dan is er een mogelijk om dit zelf te onderzoeken. Klik hier voor meer informatie.